2010-12-31
 09:47:37

HelpMi returservice - Hinken i GT!

Nytt företag erbjuder grindhämtning på ön
Den som vill kan få plast, papper och plåt hämtat hemma även i framtiden.

Det är ett privat företag i Visby som nu tar chansen att bredda sitt utbud av tjänster.

- Vi har fått bra respons och kör igång i mitten av januari, berättar Christher "Hinken" Eskelin, som startat företaget HelpMi Returservice.

Vid årsskiftet försvinner den så kallade grindhämtningen av återvinningsbart material så som papper, plast och plåt vid enskilda hushåll på Gotland. Orsaken är att Gotlands kommun och FTI, Förpacknings- och tidningsinsamlingen, inte kommit överens om ersättningen.


Hushållens ansvar
FTI har istället skrivit avtal med Östra Gotlands Schakt som kommer att hämta hos företag och bostadsrättsföreningar. Enskilda hushåll får i fortsättningen själva se till att det som tidigare hämtades kommer till återvinningen.

- Men det finns många gamla, sjuka eller personer som inte har körkort eller bil som har svårt att själva ta sig till en återvinningscentral, säger Christher H Eskelin.

Vid årsskiftet 2009/2010 försvann fixartjänsten som inrättats för att hjälpa äldre med praktiska saker i hemmet. Christher H Eskelin såg då möjligheten att starta eget. I februari startade företaget HelpMi, som bland annat erbjuder hjälp med städning och trädgårdsarbete.

- Vi erbjuder allt från att sy en balklänning till att fixa fasaden på huset. Det är ett familjeföretag och i dag är vi tre personer som arbetar med olika tjänster. Nu utökar vi företaget med Returtjänst.


Bra respons
Christher H Eskelin har börjat marknadsföra den nya tjänsten lite smått på bland annat Blocket, en köp- och säljsida på internet, och hos de kunder han redan har.

- Responsen har varit bra. Och jag har varit i kontakt med arbetsförmedlingen för att rekrytera arbetskraft. Jag tror på det här och det ska bli jättekul. Många äldre uppskattar verkligen att de kan få hjälp av oss, säger Christher H Eskelin.

De har delat in Gotland i tio olika regioner för att täcka hela ön med hämtning olika dagar. Det som samlas in lämnas sedan på någon av kommunens återvinningscentraler.

- Till skillnad från när kommunen skötte hämtningen så kan man nu själv bestämma hur ofta man vill ha hämtning, om det är varje vecka eller varannan, eller kanske en gång i månaden.


25 kronor
En kasse med plast eller papper kommer att kosta 25 kronor att få hämtad, en säck kostar det dubbla. Dessutom tas en framkörningsavgift ut på 55 kronor.

I mars upphör även hämtningen av tidningar. Då planerar Christher "Hinken" Eskelin att även erbjuda hjälp med att bli av med dessa.

Ewa Israelson
[email protected]
0498-20 24 19

Gotlands Tidningar

Fakta
Det är åtskilliga kilon förpackningar av papper, glas, plåt
samt tidningar som lämnas av gotlänningarna varje år.

Under förra året lämnade vi i genomsnitt 21 kilo
pappersförpackningar och kartong per invånare.

Och 29 kilo glas per person.

Metallförpackningar lämnade vi tre kilo per invånare,
medan vi lämnade hela 100 kilo tidningspapper per person under 2009.

Källa: Förpacknings- och tidningsinsamlingen.

Klicka på denna länk för att komma till HelpMi!



KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar: