2010-05-17
 19:20:39

Att odla örter!

Många örter är rika på fiber, vitaminer, mineraler, antioxidanter och annat nyttiga. Dessutom är de enkla att odla i fönster, på balkongen eller friland. Några enkla och trevliga örter att odla i sommar är stevia, basilika, helig basilika, citronmeliss, persilja och rosmarin.

Även om frysta och torkade örter har mycket smak är de färska överlägsna. Vid särskilt torkning, men även frysning, förloras även en del näringsämnen. Samtidigt hör örter till vad som är enklast att odla. Trevligt med en egen odling är dessutom den härliga doften inte minst när man plockar dagens skörd av örter. Humlor, bin och fjärilar samlas gärna för att samla in nektar.

Odla örter i kruka

De flesta örter går utmärkt att odla i kruka på fönsterbänken eller på balkongen. Det som skiljer odling i kruka mot friland är att du kommer behöva vattna mer. Dessutom behöver du mer noggrant tänka igenom gödsling. Att övervintra örter i kruka på balkong är dessutom svårt och ingenting man ska räkna med lyckas.

Örter som lättast klarar övervintring på balkong är gräslök, alla sorters mynta och persilja. De flesta andra typer av örtkryddor är enkla att odla men kanske inte klarar övervintring. Att de inte övervintrar är naturligtvis inget stort problem utan man kan sätta nya nästa år eller ännu enklare köpa färdiga plantor.

Att köpa plantor

Plantor går att köpa på plantgårdar. De plantor som säljs i livsmedelsbutiker anges ofta vara olämpliga för att plantera om för odling. Det stämmer emellertid inte och de klarar typiskt detta utmärkt. Låt dem vänja sig bit för bit vid miljön och plantera sedan om till större kruka.

För de flesta är det enklast att köpa färdiga plantor. Undantaget är om man vill odla något ovanligt som färdiga plantor inte säljs av eller odla mycket på friland.

Att dra upp egna plantor

Många örter går naturligtvis att så direkt på friland eller i kruka. Vill man ha tidig skörd eller om den svenska växtsäsongen är för kort fodras däremot att man drar upp plantorna inomhus tidigt. Sådden brukar i detta fall ske någongång mellan januari till april.

För att klara inomhussådd seriöst fodras att man har kostljus. I annat fall stretchar plantorna genom att det är varmt samtidigt som mängden ljus är begränsat. Särskilda lysrör för odling finns att köpa men vanliga lysrör fungerar lika bra. Viktigt för deras effekt är emellertid avstånd till plantan och de måste befinna sig mycket nära (5 - 10 cm).





KOMMENTERA DETTA INLÄGG:

« NAMN Spara info?

« E-POST (publiceras ej)

« URL

Kommentar: